Fietsen langs de Mekong, deel 1: 17 okt. t/m 4 nov. 2012woensdag 17 oktober 2012

Maandenlang hebben we er naar uitgekeken sinds we de reis boekten bij Asian Way of Life. Het plan: Kijk even mee op de kaart. We starten in Thailand in Chiang Mai, fietsen eerst naar de Gouden Driehoek in het noorden en slaan dan linksaf naar Laos waar we langs de Mekong naar Luang Prabang fietsen (of varen?) en naar Vientiane fietsen. We volgen de rivier in Thailand steken over naar Pakse in Laos, maken daar een lus op het Boloven Plateau, een prachtige streek en volgen de rivier tot voorbij Kratie in Cambodja. Daar steken we weer de rivier over en fietsen tenslotte naar het tempelcomplex van Angkor bij Seam Reap in Cambodja.

Laatste dag voor vertrek: fietsen inpakken in de dozen die ik bij John Vermeulen heb gehaald. Voorwielen eruit, trappers eraf en de wielen weer tegen het frame plakken zodat het geheel niet te breed wordt. Reserve onderdelen erbij, de dozen op lengte maken en dichtplakken. Het feest kan beginnen...donderdag 18 oktober 2012

Om 6 uur brengt lieve buurvrouw Chantal ons en de fietsen in haar bus naar Schiphol. De reis gaat voorspoedig, eerst bijna 13 uur vliegen naar Singapore, daar op dat prachtige vliegveld bijna 3 uur wachten en dan doorvliegen naar Chiang Mai in het noorden van Thailand. Als we aankomen is het daar vrijdag en 10:45u, in Geldrop nog pas 05:45u. (Oh ja, als jullie straks de klok terugzetten, wordt het tijdsverschil 6 uur.)
vrijdag 19 oktober 2012

De fietsen zijn heel meegekomen en de chauffeur brengt ons in zijn pickup -met zelfgemaakte huif- naar het Chang Mai Gate Hotel.
Feest der herkenning: het is heet, de stad ruikt zoals alle kleine steden in Azie en het verkeer rijdt links. Even pinnen: een USD = 45 baht en het zwembad van het hotel is lekker verfrissend. In de avond naar de markt, heerlijk eten met Leo uit Haarlem, wat slenteren en met de tuk-tuk terug naar de boxspring in het hotel.zaterdag 20 oktober 2012

Een lui dagje? Waren we wel van plan, maar ik heb toch eerst de fietsen uitgepakt en weer in orde gemaakt. Dus ook even uitproberen hoe het ook al weer was: dus we fietsten een rondje, nee vierkantje, langs de grachten van Chang Mai. Er staan hier en daar nog stukken van de oude stadsmuur die de inwoners ooit moesten beschermen tegen roversbenden of Chinese legers, maar het verkeer is een vrolijke moderne chaos van tuk-tuks, zelfgebouwde busjes en auto's waartussen wandelende vrouwen met handkar waarop hun hele handel van de dag is uitgestald. Mooiste vehikels: brommers met zelfgelast zijspan, waarop ook een invalide in rolstoel kan vervoerd worden. Maar je kunt er ook je complete keuken met wokbrander en snij- en toonbank op monteren. Moet ik nog foto's van maken.
Oh ja, het kon niet uitbijven; onderweg ook nog twee tempels bezocht. Heel veel goudkleurige beelden, prachtige dakranden en schitterende boeddha's in hele donkere tempels.
Op de verlichte zaterdagmarkt, vlakbij ons hotel, hebben we eerst gegeten en daarna nog wat kleren gekocht en nu zitten we aan de rand van het zwembad met ieder een grote fles Changbier die meer kostte als het warme eten op straat.zondag 21 oktober 2012

Vandaag op naar Wat Doi Suthep, ja alweer een tempel, die boven op een berg ligt bij Chang Mai. Om dat op de fiets te doen is ons nog wat te heftig, dus een taxi brengt ons er naar toe, wacht daar 2 uur en brengt ons weer terug voor 500 Baht (12USD en evenveel als het maandelijkse staatspensioen van een Thai...)
Een heerlijke toeristenkermis rond een werkelijk prachtige tempel met alles echt goud wat er blinkt. Op sommige pleinen treden danseressen op, vrome mensen lopen een rondje met een namaaklelie en er wordt heel veel gebeden en geofferd. Het is erg druk maar, net als in het verkeer, de Thai maken er geen herrie bij en vervelend dringen doen ze niet. Er lopen weinig Westerse toeristen; meest voorkomende soorten zijn hippie-achtige jongelui en nette pensionado's met af een toe een nestje Tokkie-typetjes ertussen.
Voordat we weer de taxi instappen eten we nog even in het 'restaurant' onder tentzeil: vers gewokte noedels met groenten en kruiden.

maandag 22 oktober 2012

Laatste dag in Chang Mai. Ook vandaag weer erg heet. Op de fiets naar twee mooie tempelcomplexen: Wat Chedi Luang en Wat Chiang Man. Bij het eerste Wat eten we wat, rijst met een onduidelijk soepje eroverheen: wat lekker! Wat 't kost? Bekant niks.
Om de spieren wat te laten wennen, fietsen we wat rond buiten de oude stad over de Phing rivier, drinken wat aan de oever en keren hotelwaarts als het wat donker begint te worden.

dinsdag 23 oktober 2012: naar Royal Ping Garden Resort

"It giet aon" voor onze Friese lezers. Voor negenen op de fiets in noordelijke richting de stad uit, een paar keer onder een snelweg door, maar na 10 km komen de rijstvelden, palmbomen en allerlei soorten kamerplanten die hier uitgroeien tot forse bomen met soms prachtige bloemen. Tijd dus voor de allereerste citroenbol uit de zak die we van een lieve vriendin hebben meegekregen. Omdat we de rivier volgen is het vlak maar na 40 km moeten we de eerste keer echt op de pedalen. Bij het zoveelste mooie tempelcomplex in een klein dorpje gaat er een noedelsoep goed naar binnen en met een paar kleine bananen erbij, halen we het Royal Ping Garden Resort, waar we een kamer hebben gereserveerd. Zo'n net park waar het personeel alle grassprietjes borstelt en keurig in het gelid zet. De airco op de kamer werkt prima en dat hebben we verdiend.woensdag 24 oktober 2012: naar Malee Nature Guesthouse

Een slurf is toch een handig lichaamsdeel. Je kunt er mee water drinken en sproeien, ademhalen als je zelf onderwater ligt, allerlei dingen mee vasthouden, een opstapje maken zodat de mahout gemakkelijk op je nek kan klimmen, boomstammen rollen en, ja echt, een schilderij maken. Dat laatste hadden ze van mij niet hoeven leren op het Elefant Training Centre in Chang Dao, maar de rest is leuk om te zien voor de toeristen en noodzakelijk als je later in het bos je baas moet helpen. Van fietsen kwam vandaag niet veel, want we bezochten ook de grotten van Chang Dao. Altijd verrassend wat de mens in de stalagmieten en stalagtieten ziet en uiteraard zijn er ook op de heilige plekken altaartjes in de grotten gezet. Een bungelende camera is overigens niet handig als je je door kleine poortjes moet wringen. Vannacht geen airco maar het is fris genoeg in Malee Nature Bungalow Park.

donderdag 25 oktober 2012: naar Chang Dao Hill Resort

25 okt. 1941: in Uden werd kleine Jan geboren! Het was oorlog en mijn vader moest - met de vrachtwagen van opa - voor de Duitsers werken. Vliegbasis 'De Peel' was na Vliegbasis 'Twenthe' het tweede karwei en mijn ouders woonden tijdelijk op kamers in Uden. Kleine Jan mocht niet in het kleine kamertje worden geboren van de hospita - teveel rotzooi -, dus kwam ik in het ziekenhuis bij de zusters ter wereld.

Nog nooit zulk warm weer -ruim 30 graden- en nog nooit zo veel lieve smsjes en zo weinig cadeautjes op mijn verjaardag gehad. Mijn enige echte cadeau rijdt ook vandaag achter me op de fiets, belt als het 'tied veur een pafke' is en bestelt op tijd een biertje, maar verder verraad ik niks....
Heuveltje op, heuveltje af is het vandaag, door teakbossen maar ook met mooie groene bergen in de verte met de grens naar Birma. Op een leuke groentemarkt met veel mooie onbekende groente, drinken we een paar lekkere koele ijskoffies uit blik. We landen weer op een prachtig wat verouderd park, waar we een bungalow huren, natuurlijk eerst een biertje drinken en daarna heerlijk eten.vrijdag 26 oktober 2012: naar Fang

Ook vandaag weer lekker heet en we krijgen al direct een 4 km lange helling van gemiddeld 5% voor de wielen (niet lachen Ger). Gelukkig is het niet al te druk en na een tijdje mogen we van de drukke tweebaansweg af, een klein weggetje op. Genieten van de rust tussen de akkers met mais, kool, rijst, tabak, aardappels, tomaten en nog veel meer, maar nog geen papavertjes te zien. Uiteindelijk belanden we in Fang in het Tangerine Ville Hotel, een sjieke tent waar we een prachtige kamer huren voor 850 Baht (22USD) incl. ontbijt. Oh ja, natuurlijk staat er vr het avondeten nog een tempel op het menu.

zaterdag 27 oktober 2012: naar Tha Ton

Mist? Ja, 't was mistig vanmorgen, eventjes. Maar na het shoppen, noodzakelijk omdat Thea 'Tonio' al 2 keer heeft gelezen, schijnt de zon weer onbarmhartig. Makkelijk fietsdagje weer vandaag, door het boerenland, bijna helemaal vlak. In Tha Ton huren we een bungalowtje aan de rivier de Mae Kok. Om goed zes uur valt hier de duisternis in en is het aangenaam warm, geschikt voor een Thaise schotel met een bieltje op een tellas aan de liviel.zondag 28 oktober 2012: naar My Dream Nature Resort

Hier in Tha Ton, hoog op een heuvel, is een prachtige, taartvormige tempel gebouwd: Chedi Kaew die ingericht is als museum. Het is wel een halfuurtje lopen want te steil om te fietsen, maar de moeite zeker waard. En we zijn nog niet tempelmoe.
Helemaal geen gefiets vandaag want we zakken in een slank bootje een paar uur de rivier af naar alweer een bungalowpark. 'Afzakken' is toch een stevig potje rotsen ontwijken en de juiste plek kiezen bij de vele stroomversnellingen. Prachtige bungalow in een soort paradijs aan de rivier. En het eten, ook al prima!

maandag 29 oktober 2012: in My Dream Nature Resort

Vandaag brengt Nan Kodo, de bevlogen eigenaar van het bungalowpark, ons in zijn Suzuki-jeep met 4wd naar verschillende bergdorpen. Maar eerst stoppen we bij het olifantenpark waar ruim 20 van die prachtige lieve lomperikken met hun baasjes staan te wachten op werk. In de bergdorpen zijn alleen hele oude vrouwen en kleine kinderen, de rest is op het land en haalt de rijstoogst binnen. Gelukkig spreekt Nan de taal van die bergstammen zodat ik foto's van de mensen kan maken. Bovendien is hij een goede kok, dus maakt hij ook een heerlijke lunch.
En nog steeds geen papavertjes? Neen, dat is in Thailand al zo'n 20 jaar verboden, dus staan er nu koffieboompjes en theestruiken, gescheiden door prachtige vergezichten en zeer steile en zeer hobbelige paden. Goed geklutst komen we voor donker weer 'thuis'.

dinsdag 30 oktober 2012: naar Mea Chan

Opmerkelijk: overal kom je grote posters tegen van koning Bhumipol en koningin Sirikit die dit land al ruim 50 jaar regeren. Ooit, in 1959 nog erewacht gestaan op vliegveld Ypenburg waar ze aankwamen voor een staatsbezoek. Het vliegveld is intussen opgedoekt. Hoe zou dat staan, Willem Alexander en Maxima op grote bilboards bij ons in de polder?
Of is een prachtige Boeddha soms iets? Wellicht komt de medische stand die zich druk maakt over obesitas daartegen in opstand.
Heerlijk fietsdagje vandaag, flink aantal kilometers en na de eerste moeilijke 10 ruim 80 vlakke en licht heuvelachtige kilometers. Ja, wel zweten, maar dat merk je pas als je stopt. We slapen alweer in een bungalow in het Ramchin Resort Hotel in Mea Chan.

woensdag 31 oktober 2012: naar Mea Sai

"'t Is maar een buitje" dachten de mensen toen de zondvloed begon.
Het regende vanmorgen flink, maar gelukkig werd het, voor we ons zorgen gingen maken, na een klein uurtje droog. We fietsten vandaag naar de Birmese grens in Mea Sai, waar een echte grensovergang is. En kennelijk trekt zoiets veel mensen en handel, want het is er echt druk op straat met alle mogelijke handel. We slapen alweer in een bungalowparkje Mea Sai Guesthouse, aan de rivier die hier de grens met Birma vormt.

donderdag 1 november 2012: naar Chang Saen


We fietsen in het hart van de vroegere opiumteelt en -handel. het goedje waar diverse oorlogen om gevoerd zijn. Het ging er daarbij vooral om, wie er het recht had om erin te handelen. We leerden dit en de verschrikkelijke gevolgen van het gebruik in het Opiummuseum in Chang Saen.
Na een klim van 9% over 700m ('in 't rood') en de heerlijke afdaling, daar is ie dan: de Mekong. breed- en snelstromend bij het middelpunt van De Gouden Driehoek, het drielandenpunt van Thailand, Birma en Laos. Direct een biertje en een heerlijk bord eten aan de oever en daarna, voorbij de kermis met een groot gouden beeld, naar het River Hill Hotel.vrijdag 2 november 2012: naar Chiang Kong en Houayxai

Een volle dag fietsen dicht langs de kronkelende Mekong. En omdat de weg toch soms te steil is, 10-15%, moeten we er wel een paar keer af. Maar bovengekomen is er dan meestal een prachtig uitzicht over de rivier en altijd 'tied veur een pafke'. Vroeg in de middag zijn we in Chiang Kong. De douane wil natuurlijk onze passen zien en afstempelen en nadat we tickets hebben gekocht, worden de fietsen aan boord gehesen, een heel gehannes. Vaarwel Thailand, land van de lachende mensen.
Na 5 minuten varen evenveel gehannes om die fietsen weer aan wal te hijsen, een visum te kopen en weer een stempel later zijn we op Laotiaanse bodem in Houayxai. Gelukkig weer aan de rechterkant fietsend naar het hotel. Het Laosbier smaakt goed en koken kunnen ze hier minstens evengoed als aan de overkant.

zaterdag 3 november 2012: naar Pak Beng

'Man's extremity is God's opportunity' vermeldt het suikerzakje bij de koffie in Pak Beng waar we zijn aangeland na een boottocht van bijna zes uur. Met de fietsen op het dak van de boot gebonden, was het een ontspannen tocht over de Mekong. Gelukkig zaten we een beetje voorin, want de oude 6-cilinder dieselmotor staat achterin lekker veel lawaai, hitte en stank te schoppen. Ik had gehoopt op smalle doorgangen tussen grote rotspartijen, maar niks daarvan. Al weer een dag zonder zorgen...
Oh, ja: vanmorgen voor het eerst eventjes miljonair geweest, want 1.000.000 Kip (125 USD) uit de ATM getrokken.

zondag 4 november 2012: naar Luang Prabang

Alweer een dag op de boot. Het is mistig als we op de schuit stappen en een uurtje later regent het ook een tijdje. Deze boot maakt beduidend minder herrie, dus kan ik heerlijk lezen (Tonio). Helaas komen er bij een tussenstop een aantal Laotianen aan boord met een ghetto blaster, die knalhard aan moet. En met flink wat alcohol erbij wordt het echt gezellig aan boord, voor hun.
Na zeven uur varen gaan we in Luang Prabang aan land en vinden er het Senesoek Hotel, in koloniale stijl opgetrokken, prachtig, prijs navenant.Deel 2 vanaf 5 t/m 26 nov.: klik hier

Deel 3 vanaf 27 nov. t/m 19 dec.: klik hier